Dat overkomt mij toch niet?
Veel ondernemers denken dat ze geen interessant doelwit zijn voor cybercriminelen. Vooral onder het MKB heerst deze misvatting, terwijl 1 op de 5 MKB bedrijven slachtoffer wordt van cybercrime. In het derde kwartaal van 2024 is het aantal cyberaanvallen met bijna 70% gestegen ten opzichte van 2023. Veel MKB’ers gaan ervan uit dat hun IT-beheerder alles regelt. Ook wordt er gedacht dat een goede antivirussoftware en/of endpoint management oplossing voldoende is, of dat door het hebben van een back-up de impact van een hack beperkt is. Maar de realiteit is anders. Hackers richten zich niet alleen op grote bedrijven; juist het MKB is een laagdrempelig en aantrekkelijk doelwit. In deze blog Cybersecurity: waarom het ook het MKB aangaat vertellen we je welke risico’s je loopt. Ook delen we welke stappen er nodig zijn om je securitypositie te versterken en hoe wij daarbij kunnen helpen.
Wat er op het spel staat
We kennen allemaal wel de verhalen uit de media over grote bedrijven of onderwijsinstellingen die slachtoffer zijn geworden van een hack. Op het dark web worden complete datasets aangeboden van bedrijven die geen gehoor wilden geven aan de eis van cybercriminelen, en daardoor liggen veel persoonsgegevens open en bloot op straat. Dit is misschien voor de gemiddelde MKB-er geen directe angst, maar toch kan een cyberaanval ook voor het MKB grote gevolgen hebben. Denk daarbij aan:
- Diefstal van bedrijfs- en klantgegevens: gevoelige data kan op straat komen te liggen.
- Uitval van kritische bedrijfsprocessen: zonder toegang tot systemen kan een bedrijf dagen stil komen te liggen.
- Grote financiële en imago schade: klanten verliezen vertrouwen, en herstelkosten lopen hoog op.
Bescherm je bedrijf
Cybersecurity gaat verder dan alleen technologie en ontwikkelt zich in een razend tempo. Ook vanuit de (Europese) wetgeving worden er steeds strengere eisen gesteld aan het cybersecurity niveau van zowel de grote bedrijven als diens toeleveranciers (denk daarbij aan NIS2). Bij het aanpakken van je cybersecurity is een holistische aanpak vereist, gericht op mens, proces en techniek:
- Mens: train medewerkers om verdachte e-mails en phishing-pogingen te herkennen.
- Proces: zorg voor duidelijke beveiligingsprotocollen en regelmatige updates.
- Techniek: gebruik geavanceerde beveiligingsoplossingen zoals endpoint management en multi-factor authenticatie.
Hoe kunnen wij je hierbij helpen?
Masero is in 2020 gestart met de missie om enterprise-level security bereikbaar te maken voor het MKB. De tijd van blind vertrouwen op je antivirussoftware en back-up is al lang verleden tijd, het is niet de vraag of maar wanneer je te maken krijgt met cybercriminaliteit. Maar waar begin je?
Ontdek hoe je ervoor staat
De eerste stap is het in kaart brengen van je cybersecurityniveau. Dit doen we door middel van een Security Health Check, waarmee we onderzoeken waar de zwakke plekken zich binnen jouw netwerk en systemen zich bevinden. Door een beeld te schetsen van de kwetsbaarheden kunnen we de vinger op de zere plek leggen en samen met jou een actieplan opstellen waarmee we samenwerken aan een stevige security basis.
24×7 managed extended detection & response
Om er vervolgens voor te zorgen dat je bedrijfs- en klantgegevens veilig zijn, is het verstandig om je IT-omgeving te laten bewaken in de vorm van 24×7 detection en response. Een Security Operations Center (SOC) is in staat om 24 uur per dag, 7 dagen per week je netwerken en systemen te monitoren en in te grijpen als dat nodig is. Verdachte activiteiten of afwijkend gedrag wordt in een vroeg stadium gedetecteerd en hier wordt direct op gereageerd, zodat mogelijke schade wordt voorkomen of beperkt. Daarnaast worden nieuwe dreigingen in de toekomst voorkomen.
Security awareness
Last but not least: train je medewerkers. De mens wordt beschouwd als de belangrijkste schakel dus zorg dat de mensen binnen je bedrijf weten wat veilig is en wat niet. Onthoud daarbij ook dat dit niet iets eenmaligs is: cybercriminelen zijn continu bezig met het ontwikkelen van hun aanvalstechnieken. Door middel van periodieke security awareness trainingen wordt de kennis van je medewerkers opgefrist. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om deze kennis in de praktijk op de proef te stellen in de vorm van phishing simulaties. Op deze manier blijven de mensen binnen je organisatie scherp en dragen zij bij aan een sterke beveiliging.
Samenwerking is de sleutel
Een sterke samenwerking tussen een cybersecurity specialist (zoals Masero), een betrouwbare IT-partner (zoals een MSP) en natuurlijk de eindklant is dé basis voor een succesvol cybersecurity beleid. Daarnaast kan het gebruik van toonaangevende securityoplossingen zoals Microsoft technologie een wereld van verschil maken.
Wacht niet tot het te laat is. Cybercriminelen worden steeds slimmer, en preventie is de beste verdediging. Door bewuste keuzes te maken en samen te werken met de juiste experts houd je je bedrijf en medewerkers veilig. Daarnaast draag je hiermee bij aan een veiliger digitaal landschap voor iedereen.
Wil je vandaag nog actie ondernemen en de eerste stap maken richting een sterk cybersecuritybeleid? Vraag dan eenvoudig een van onze checks aan en ontdek hoe je ervoor staat.
"*" geeft vereiste velden aan