Versterk je informatiebeveiliging met ISO 27001
Voldoe aan eisen en verminder de risico’s
Hoe toon je aan dat jouw organisatie informatiebeveiliging serieus neemt? Dat je voldoet aan eisen van opdrachtgevers, klaar bent voor strengere wet- en regelgeving zoals NIS2 en zorgvuldig omgaat met de AVG? ISO 27001 biedt hiervoor een stevige en internationaal erkende basis. Maar het implementeren van deze norm gaat verder dan het behalen van een certificaat – het gaat om het structureel versterken van je informatiebeveiliging en het beheersen van risico’s.
Veel organisaties worstelen met het opzetten van een praktisch en toekomstbestendig beveiligingsbeleid. Wij helpen je om daar grip op te krijgen. Niet met dikke rapporten maar met concrete stappen richting een robuuste beveiligingsaanpak. Of je je wilt certificeren of simpelweg je organisatie veiliger wilt maken: ISO 27001 is het vertrekpunt, jouw doel bepaalt de route.
- Voldoe aan wet- en regelgeving zoals de AVG en NIS2
- Verhoog je vertrouwenspositie richting klanten en partners
- Beperk de risico’s op datalekken en voorkom hoge boetes
- Versterk je concurrentiepositie
Wat houdt de norm in?
ISO 27001 is de internationale norm voor informatiebeveiliging. Het biedt organisaties een helder en betrouwbaar kader voor het beschermen van vertrouwelijke informatie, en risico’s beheersbaar te maken. Of het nu gaat om klantdata, intellectueel eigendom of interne processen: ISO 27001 helpt je om gestructureerd en aantoonbaar met informatiebeveiliging om te gaan. Voor veel organisaties is het lastig om te bepalen waar ze moeten beginnen. Wat zijn de grootste risico’s? Hoe richt je processen efficiënt in zonder dat het je bedrijfsvoering vertraagt? En hoe voldoe je aan de eisen van klanten, toezichthouders of partners? Daar komen wij in beeld.
Onze aanpak
Wij helpen je om ISO 27001 niet alleen te begrijpen, maar ook werkbaar te maken. Met oog voor jouw context, je bestaande processen en ambities. Geen overkill maar een praktische vertaalslag van de norm naar jouw dagelijkse realiteit. Omdat we zelf op jaarlijkse basis het certificeringstraject doorlopen, weten we precies waar de valkuilen liggen en hoe je deze vermijdt. Je kunt met onze ISO 27001 begeleiding dus rekening op een aanpak die niet alleen theoretisch klopt maar ook in de praktijk werkt. Onze aanpak is praktisch, efficiënt en afgestemd op jouw organisatie. Wij kunnen je helpen met:
- Gap analyse en risico inventarisatie – waar sta je nu ten opzichte van de norm?
- Beleidsontwikkeling en documentatie – heldere procedures en beleidsstukken op maat
- Technische en organisatorische maatregelen – van toegangsbeheer tot back-up beleid
- Training en awareness – verhoog het bewustzijn met onze Security Awareness training
- Auditbegeleiding en certificeringsondersteuning – tot aan de externe audit
ISO 27001 voor het MKB
Informatiebeveiliging speelt niet alleen bij grote bedrijven. Daarom is ISO 27001 niet alleen voor deze organisaties relevant maar juist ook voor het MKB. Bedrijven van elk formaat profiteren van de structuur en het vertrouwen dat ISO 27001 beidt. Niet alleen bij het voldoen aan klanteisen of wetgeving, maar ook oom grip te krijgen (en te houden) op je informatiebeveiliging – zonder in te leveren op wendbaarheid of innovatiekracht.
Als securitypartner begrijpen wij de dynamiek van het MKB. We bieden daarom niet een standaard model dat je zelf moet zien toe te passen, maar begeleiding die past bij jouw bedrijfsomvang, risico’s en capaciteit. We spreken de taal van het MKB en weten hoe je een norm als ISO 27001 slim en duurzaam implementeert. Praktisch, behapbaar en effectief – met of zonder certificeringsambitie.
We ondersteunen je bij:
Het maken van de juiste keuzes
Het kiezen van een doelgerichte aanpak
Het aantonen dat jouw informatiebeveiliging op orde is
ISO 27001 & NIS2
De komst van de NIS2-richtlijn legt de lat voor cybersecurity binnen Europa een stuk hoger. Organisaties in vitale en essentiële sectoren krijgen te maken met strengere eisen rondom risicobeoordeling, beveiligingsmaatregelen, incidentrapportage en ketentoezicht. Maar ook als je zelf niet onder NIS2 valt, krijg je er mee te maken via klanten, leveranciers of partners die wél aan deze richtlijn moeten voldoen. In onze blog NIS2: ketenverantwoordelijkheid voor leveranciers en partners vertellen we je meer over deze ketenverantwoordelijkheid en het effect op het MKB.
Veel bedrijven vragen zich af hoe ze aan de eisen van NIS2 kunnen voldoen z onder te verdwalen in abstracte wetgeving. ISO 27001 biedt hierbij uitkomst. Hoewel de richtlijn en de norm vanuit verschillende kaders zijn ontwikkeld, sluiten ze naadloos op elkaar aan. ISO 27001 helpt je om gestructureerd invulling te geven aan de kernvereisten van NIS2, zoals het opzetten van een security beleid, het uitvoeren van risicoanalyses, het treffende van passende maatregelen en borgen van continue verbetering.
Door ISO 27001 als leidraad te gebruiken, leg je dus niet alleen de basis voor een sterk informatiebeveiligingsbeleid binnen je organisatie, maar toon je ook aan dat je voorbereid bent op NIS2. Zelfs als certificering (nog) niet nodig is, geeft deze aanpak je de houvast om te voldoen aan toenemende wet- en regelgeving plus de verwachtingen vanuit je keten.
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt het om ISO 27001 te implementeren?
De lengte van het traject is natuurlijk afhankelijk van de specifieke situatie binnen jouw organisatie, maar duurt gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden. Dit hangt af van je organisatiegrootte, bestaande processen en de mate waarin je al aan de norm voldoet.
Moet ik alles zelf doen of begeleiden jullie volledig?
Onze ondersteuning is schaalbaar en kan bestaan uit alleen advies of begeleiding van A tot Z. Niet iedereen wil met ISO 27001 aan de slag vanuit een certificeringsambitie. Alles begint met een nulmeting en eindigt met een (externe) audit - en wij zorgen dat jij volledig voorbereid bent op deze audit.
Voor wie is ISO 27001 relevant?
ISO 27001 is relevant voor elke organisatie die informatie wil beveiligen, ongeacht de grootte, sector of locatie. Specifieker:
- Bedrijven die omgaan met gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens, financiële gegevens, klantendossiers of intellectueel eigendom.
- Organisaties die willen voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de AVG (GDPR) in Europa. ISO 27001 helpt je aan te tonen dat passende beveiligingsmaatregelen zijn genomen.
- Bedrijven die opdrachten uitvoeren voor grotere organisaties of overheden. Veel grotere partijen eisen dat hun leveranciers een informatiebeveiligingscertificaat hebben zoals ISO 27001.
- Organisaties die concurrentievoordeel willen behalen. Een ISO 27001-certificering toont aan dat je informatiebeveiliging serieus neemt, wat vertrouwen wekt bij klanten en partners.
- Multinationals en internationaal opererende bedrijven. ISO 27001 is internationaal erkend, en kan helpen om wereldwijd uniforme standaarden te hanteren.
Kortom, ISO 27001 is relevant voor elke organisatie die risico’s rond informatiebeveiliging wil beperken en vertrouwen wil opbouwen bij klanten, partners en toezichthouders.
Wat kost een ISO 27001 implementatietraject?
De kosten van onze begeleiding zijn volledig afhankelijk van je organisatie en wensen. Na het eerste intakegesprek geven we je een helder voorstel op maat – zonder verrassingen achteraf.