NIS2 en het MKB: ketenverantwoordelijkheid voor leveranciers en partners
Lever je als MKB’er diensten en/of producten aan bedrijven die aan NIS2 regelgeving moet voldoen? Dan is de kans groot dat zij de eisen vanuit deze regelgeving ook door zullen voeren bij hun leveranciers en partners. Alle partijen in de gehele keten hebben te maken met de ketenverantwoordelijkheid en het is verstandig om daar tijdig op te anticiperen. In deze blog leggen we uit waarom NIS2 ook voor jou als leverancier belangrijke veranderingen met zich meebrengt en wat je kunt doen om aan de eisen te voldoen en daarmee een betrouwbare partner te blijven voor jouw klanten.
De ketenverantwoordelijkheid onder NIS2
De nieuwe NIS2-wetgeving, gericht op het vergroten van de cyberweerbaarheid binnen de Europese Unie, brengt extra verplichtingen met zich mee voor zowel publieke als private sectoren. Een van de kernpunten van NIS2 is de nadruk op ketenverantwoordelijkheid: bedrijven moeten verder kijken dan hun eigen cybersecurity en actief bijdragen aan de beveiliging van hun toeleveringsketen, waaronder hun leveranciers en dienstverleners. Dit betekent dat ook jij als leverancier een belangrijke rol speelt in het waarborgen van veiligheid voor de hele keten.
Wat houdt dit in de praktijk in?
Voor jou als leverancier betekent ketenverantwoordelijkheid dat jouw afnemers van je zullen vragen om aan strikte beveiligingseisen te voldoen. Om te garanderen dat hun eigen cybersecurity niet in gevaar komt door externe risico’s moeten bedrijven zeker weten dat ook jij voldoet aan alle gestelde normen en voorschriften. Dit verlaagt de kans dat cybercriminelen via een zwakke schakel toegang kunnen krijgen tot hun systemen. Verwacht dat je klanten actief zullen controleren of jouw cybersecurity op orde is en dat er eisen gesteld zullen worden om dit te bewijzen. Ons advies is: zorg ervoor dat je daarop voorbereid bent.
Risico’s en verantwoordelijkheden binnen de toeleveringsketen
We kunnen stellen dat de keten slechts zo sterk is als de zwakste schakel. Binnen de keten ben je als leverancier verantwoordelijk voor jouw deel van de beveiliging. Als jij als een van de leveranciers kwetsbaarheden hebt die een hacker kan uitbuiten, kunnen niet alleen jouw systemen maar ook die van jouw klanten en partners worden bedreigd. Een fout, hoe klein ook, kan ernstige gevolgen hebben voor de hele keten. Dit vraagt om een proactieve benadering waarbij je jouw klanten gerust kunt stellen over de beveiliging van jouw eigen systemen. Daarnaast kan de bedrijfscontinuïteit van een onderneming in gevaar komen als een leverancier niet in staat is om aan haar verplichtingen te voldoen. Hoe groter de afhankelijkheid van jouw bedrijf daarin is, hoe groter de kans is dat er veel eisen worden gesteld aan je beveiligingsniveau. Wat kan de impact zijn voor je eigen bedrijf en klanten als je door een hack niet kan leveren? NIS2 vraagt van organisaties dat zij het cyberrisico van hun leveranciers actief managen. Klanten zullen verlangen dat je security-maatregelen neemt, zoals het uitvoeren van risicoanalyses en periodieke audits. Daarnaast zullen er strikte voorwaarden worden gesteld in de contracten om naleving van beveiligingsstandaarden te waarborgen.
Praktische tips voor het managen van jouw ketenverantwoordelijkheid
Om ervoor te zorgen dat je jouw verantwoordelijkheid pakt binnen de toeleveringsketen, zijn er veel acties die je kunt ondernemen. Door deze actiepunten vandaag nog aan te grijpen, voldoe je zo snel mogelijk aan de eisen rondom de ketenverantwoordelijkheid. Zo ben je voorbereid op het moment dat klanten erom vragen. Een aantal praktische tips:
- Formuleer beveiligingseisen en zorg dat jouw klanten weten aan welke security-standaarden je voldoet. Leg deze ook contractueel vast.
- Voer een risicoanalyse uit om mogelijke zwakke punten te vinden en te versterken.
- Zorg voor een concreet plan om adequaat te kunnen reageren als er een beveiligingsincident optreedt.
- Maak afspraken over het melden van security incidenten.
- Deel best practices en ervaringen binnen de keten.
- Voer regelmatig audits uit en leg rapporten vast om aan te tonen dat je voldoet aan alle eisen.
- Train medewerkers en zorg dat iedereen binnen jouw bedrijf op de hoogte is van de veiligheidsstandaarden.
- Houd de beveiliging van jouw systemen op peil en wees voorbereid op verzoeken om bewijs van je security-maatregelen.
NIS2: ketenverantwoordelijkheid voor leveranciers en partners
Naast bovengenoemde maatregelen zijn er nog veel meer acties die je kunt uitvoeren. Daarover vertellen we je graag meer over vertellen in een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op zodat we samen een plan kunnen opstellen.