Wees eens eerlijk: heb jij nog nooit een software-update weg geklikt omdat je “even geen tijd had”? Waarschijnlijk gebeurt dit bij iedereen weleens en het lijkt in eerste instantie onschuldig. Een paar dagen wachten zal vast geen invloed hebben, wordt vaak gedacht. Helaas is de realiteit anders. Het uitstellen van updates, al is het maar heel kort, kan deuren openen voor cybercriminelen. Zeker als het gaat om zero-day kwetsbaarheden. In deze blog leggen we je uit waarom je updates niet moet uitstellen, en hoe dit je cybersecurity beinvloedt.
Wat zijn zero-day kwetsbaarheden?
Een zero-day is een lek in software waar op dat moment nog geen oplossing voor gevonden is. Sterker nog: de software ontwikkelaar weet er misschien nog niet eens vanaf. En dat is precies waarom het zo gevaarlijk is: aanvallers kunnen misbruik maken van het lek voordat er een update beschikbaar is – vaak zonder dat het opgemerkt wordt.
In maart 2025 werd bijvoorbeeld een kwetsbaarheid ontdekt in de FreeType-bibliotheek, die gebruikt wordt om tekst op je apparaat weer te geven (bron). Hackers konden via vervalste lettertypes apparaten binnendringen. Google bracht een paar weken later een patch uit, maar in de tussentijd waren miljoenen apparaten kwetsbaar.
Waarom je hier iets mee moet
Misschien denk je: “dit overkomt alleen grote bedrijven”, maar niets is minder waar. Zero-days worden vaak gebruikt in spyware en bij andere aanvalsmethodes die ook op gewone gebruikers zijn gericht. Denk aan toegang tot je camera of microfoon, het stelen van je wachtwoorden of zelfs het op afstand overnemen van je hele apparaat. Dit is privé natuurlijk erg vervelend maar ook op zakelijk vlak brengt het serieuze risico’s met zich mee. Het hoeft maar bij één van je medewerkers te gebeuren om schadelijke gevolgen te hebben.
Daarom is bewustwording rondom informatiebeveiliging enorm belangrijk. Want een update die wordt uitgesteld, kan de zwakste schakel worden in de digitale beveiliging – van jezelf én van je organisatie.
Kleine acties, groot effect
Gelukkig kun je zelf al veel doen om de risico’s te verkleinen. Met een paar simpele stappen kun je op je persoonlijke en zakelijke apparaten al het verschil maken.
- Zet automatische updates aan. Dat scheelt gedoe en voorkomt dat je het vergeet.
- Doe regelmatig een digitale schoonmaak. Apps die niet worden gebruikt, krijgen vaak geen updates en kunnen daarom beter verwijderd worden.
- Wees alert bij bekende kwetsbaarheden. Is er een lek in een app of dienst die je gebruikt? Schakel dan (tijdelijk) over naar een alternatief.
Naast deze individuele acties kun je als bedrijf ook structurele maatregelen treffen om de risico’s van zero-day kwetsbaarheden te beperken.
- Implementeer een patchmanagementbeleid. Zorg voor een centraal en automatisch updateproces voor alle apparaten en software binnen het bedrijf.
- Investeer in cybersecurity training. Door middel van security awareness training en doorlopende phishing simulaties maak je je medewerkers bewust van digitale risico’s zoals phishing, social engineering en het belang van updates.
- Voer regelmatig een informatiebeveiliging risicoanalyse uit. Breng kwetsbare systemen, processen en gebruikersgedrag in kaart en stel prioriteiten.
- Maak gebruik van netwerksegmentatie. Door gevoelige systemen af te schermen, voorkom je dat een hacker zich door het hele netwerk kan verspreiden.
- Minimaliseer of verwijder verouderde systemen en software. Alles wat niet actief onderhouden kan worden, vormt een verhoogd risico.
- Laat je digitale omgeving 24/7 monitoren door een SOC. Een Security Operations Center (SOC) detecteert verdachte activiteiten, ook bij onbekende zero-day aanvallen.
Het grotere plaatje
Als je echt grip wilt krijgen op je digitale veiligheid, is het verstandig om het securityniveau binnen je netwerk en systemen in kaart te brengen door middel van een Security Health Check. Vanuit hier kun je op een structurele en duurzame manier aan de slag met het versterken van je cybersecurity. Op deze manier doe je er alles aan om je organisatie en medewerkers veilig te stellen en te houden. Het is namelijk niet meer de vraag of het jou ook kan overkomen, maar wanneer je aan de beurt bent.
Tot slot
Zero-day kwetsbaarheden zijn helaas geen uitzondering meer. Ze herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om proactief te blijven. Elke uitgestelde update creëert een kans voor een aanvaller. Je hoeft geen IT’er te zijn om hierin een verschil te maken. Iedereen kan bijdragen aan een veiligere digitale omgeving – het begint bij bewustwording en verantwoordelijkheid nemen.
Wil je vandaag nog aan de slag met het versterken van je securityniveau en grip krijgen op je cybersecurity? Vraag dan hieronder eenvoudig een Security Health Check aan.
"*" geeft vereiste velden aan