Gepubliceerd op: 10 okt 2023 – laatst bijgewerkt op: 5 mrt 2025
Wat is een hacker en hoe bescherm je je bedrijf?
Een hacker is iemand met diepgaande kennis van computersystemen en netwerken. Ondanks de negatieve associaties is niet elke hacker daadwerkelijk een crimineel. Hackers hebben verschillende motieven en doelen. In deze blog kijken we naar wat hacken precies inhoudt, de verschillende soorten hackers en hun werkwijzen. Ook geven we concrete tips over hoe jij jezelf kunt weren tegen deze vorm van cybercriminaliteit. Oftewel: wat is een hacker, en hoe bescherm je je bedrijf?
Wat is hacken?
Hacken betekent dat iemand probeert binnen te dringen in computersystemen, netwerken of software zonder de juiste toestemming. Dit kan verschillende redenen hebben: van het testen van beveiliging tot het stelen van gegevens. Het is ook mogelijk dat er maatschappelijke of politieke boodschappen uitgedragen worden. Hacken zonder toestemming is illegaal en strafbaar.
Soorten hackers: van black hat tot white hat
- Black hat hackers: deze hackers hebben kwaadaardige bedoelingen. Ze proberen – zonder toestemming van de eigenaar – in te breken in computersystemen en netwerken om gegevens te stelen, schade aan te richten of financiële winst te behalen. Deze groep wordt het meest geassocieerd met criminele cyberactiviteiten.
- White hat hackers: deze hackers worden ook wel ethische hackers genoemd en werken in de IT-beveiligingsindustrie. Ze worden ingehuurd om kwetsbaarheden op te sporen en helpen bedrijven hun beveiliging te versterken, zodat kwaadwillende hackers geen kans krijgen.
- Grey hat hackers: deze hackers bevinden zich tussen de black hats en white hats in. Hoewel ze soms zonder toestemming systemen binnendringen, zijn hun intenties niet altijd kwaadaardig. Vaak melden ze gevonden beveiligingslekken zonder die zelf uit te buiten.
Naast deze drie hoofdgroepen zijn er ook minder bekende typen, zoals green hat, blue hat en red had hackers en script kiddies. Elk type hacker heeft zijn eigen specifieke vaardigheden en intenties.
Hoe gaat een hacker te werk?
Nu je de verschillende soorten hackers kent, kun je ook zien hoe ze te werk gaan. Hackers volgen vaak een aantal stappen om hun doel te bereiken:
- Informatie verzamelen: het proces begint met het verzamelen van informatie over het doelwit. Hackers zoeken daarbij naar beveiligingszwaktes, inloggegevens en andere relevante informatie.
- Scannen en opsporen van kwetsbaarheden: vervolgens proberen hackers zwakke plekken in het systeem te vinden, bijvoorbeeld door beveiligingsscans uit te voeren of wachtwoorden te kraken.
- Exploiteren van kwetsbaarheden: als er een zwakke plek is gevonden, probeert de hacker deze uit te buiten. Dit kan bestaan uit het installeren van malware, het verkrijgen van toegang tot gevoelige gegevens of verder inbreken in het systeem.
- Behoud van toegang: zodra toegang is verkregen, wil een hacker die vaak behouden. Dit kan door sporen te verbergen of backdoors in te stellen, zodat ze later gemakkelijk terug kunnen keren.
- Doelen bereiken: afhankelijk van hun motieven kan dit variëren van gegevensdiefstal tot het verstoren van diensten of het verspreiden van politieke boodschappen.
Bescherm je bedrijf tegen hackers
Een sterke securitystrategie is essentieel om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. We geven je een aantal effectieve maatregelen die je zelf, of in samenwerking met je IT-partner, kunt implementeren.
Sterk wachtwoordgebruik
Het is essentieel om sterke, unieke wachtwoorden te hanteren voor al je accounts. Vooral het gebruik van veel tekens (minimaal 14 tekens) zorgt ervoor dat wachtwoorden extra lastig te kraken zijn. Vermijd hierbij voor de hand liggende patronen en woorden die makkelijk te raden zijn. Een wachtwoordmanager die organisatie-breed ingezet wordt kan hier uitkomst bieden. Zo kunnen alle medewerkers voor elke website op een eenvoudige manier een uniek en sterk wachtwoord instellen.
Multifactorauthenticatie
Voeg een extra beveiligingslaag toe door naast een wachtwoord ook een unieke code in te stellen die je ontvangt via een app. Deze stap maakt het voor hackers vele malen complexer om je inloggegevens te onderscheppen.
Regelmatige software updates en patches
Zorg ervoor dat alle systemen en software up-to-date zijn. Hackers maken vaak gebruik van bekende kwetsbaarheden in verouderde software. Door regelmatig updates en patches te installeren, verklein je het risico op aanvallen aanzienlijk. Wanneer je een IT-partner hebt die dit voor jouw bedrijf beheert, doe je er goed aan dit met hen te bespreken en zeker te weten dat zij dit zorgvuldig aanpakken.
Implementatie van een robuuste firewall
Een sterke firewall fungeert als een eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang tot je netwerk. Het is vergelijkbaar met een uitsmijter die bepaalt wie er naar binnen mag en wie niet. Overweeg de implementatie van een next-generation firewall die geavanceerde dreigingen kan detecteren en blokkeren.
Regelmatige back-ups en een noodherstelplan
Het regelmatig maken van back-ups van belangrijke bedrijfsgegevens is cruciaal. Bewaar deze back-ups en een veilige, externe locatie of in de cloud. Daarnaast is het verstandig om een noodherstelplan te hebben om snel te kunnen reageren op cyberincidenten en de continuïteit van je bedrijf te waarborgen. Zo’n plan helpt je ook bij het voldoen aan wetgeving en richtlijnen zoals NIS2. Hierover lees je meer in onze andere blogs.
Beperking van toegangsrechten
Welke medewerkers hebben er allemaal toegang tot vertrouwelijke gegevens en kritieke systemen, en is deze toegang echt nodig? Het is goed om je dat af te vragen en de toegangsrechten nog eens onder de loep te nemen. Grote kans dat hier beperkingen in gedaan kunnen worden. Op die manier minimaliseer je het risico dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt, of het nu bedoeld of onbedoeld gebeurt. Door een strikt toegangsbeleid te implementeren beperk je de impact van een mogelijke inbreuk.
Security Awareness Training
Naast het op orde hebben van je informatiebeveiliging is het bewustzijn onder de medewerkers minstens zo belangrijk. Phishing is een zeer veelvoorkomende methode voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. De technieken ontwikkelen zich bovendien in een razend tempo dankzij AI dus het is heel belangrijk dat iedereen binnen je bedrijf zich bewust is van cybersecurityrisico’s. Zorg ervoor dat medewerkers verdachte e-mails kunnen herkennen en dat ze hierin hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Implementeer een incident-responsplan
Natuurlijk is het de bedoeling dat er niets gebeurt in de vorm van een cyberaanval of -incident. Bovenstaande stappen helpen je bij het voorkomen daarvan. Toch kun je het nooit volledig voorkomen, dus het is verstandig om een incident-responsplan op te stellen. Dit plan beschrijft nauwkeurig wat er moet gebeuren bij een cyberaanval om de schade te beperken en snel weer back to business te kunnen.
Regelmatige beveiligingsaudits
Voer periodieke beveiligingsaudits uit om kwetsbaarheden binnen je systemen en processen te identificeren. Dit stelt je in staat om proactief maatregelen te nemen en je beveiligingspositie continu te verbeteren. Zulke audits zijn tevens noodzakelijk wanneer je moet voldoen aan bijvoorbeeld de NIS2-richtlijn of het behalen van het ISO27001 certificaat. Hierover lees je op onze website meer informatie.