Eenvoudig en snel contact opnemen? T 0318-762620 E info@masero.nl

Wat is een hacker en hoe gaat een hacker te werk?

Een hacker is iemand die diepgaande kennis heeft van computersystemen en netwerken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is niet elke hacker een crimineel. Er zijn verschillende soorten hackers, elk met hun eigen motieven en doelen. Voordat we daar verder op ingaan en hoe een hacker te werk gaat, leggen we u uit wat hacken is.

Wat is hacken?

Bij hacken probeert een persoon – de hacker – binnen te dringen in computersystemen, netwerken of software zonder de juiste toestemming. Het kan worden gedaan om verschillende redenen, zoals het ontdekken van zwakke punten in beveiliging, het stelen van gegevens, of zelfs om maatschappelijke of politieke redenen. Het is illegaal – en dus strafbaar – als het gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van de gegevens.

Welke soorten hackers zijn er?

  • Black hat hackers: deze hackers hebben kwaadaardige bedoelingen. Ze proberen – zonder toestemming van de eigenaar – in te breken in computersystemen en netwerken om gegevens te stelen, schade aan te richten of financiële winst te behalen. Dit is de categorie die vaak in verband wordt gebracht met criminele activiteiten.
  • White hat hackers: dit zijn ethische hackers ofwel legale hackers. Ze werken vaak in de IT-beveiligingsindustrie en worden ingehuurd om de zwakke punten in systemen en netwerken te identificeren voordat kwaadwillende hackers dat doen. Ze helpen bedrijven en organisaties hun beveiliging te verbeteren.
  • Grey hat hackers: deze hackers bevinden zich tussen de hierboven genoemde soorten. Ze proberen in te breken zonder toestemming, maar hun intenties zijn niet per se kwaadaardig. Als ze beveiligingslekken vinden, exploiteren ze deze echter niet.

De meeste hackers behoren tot de hierboven genoemde soorten. Daarnaast zijn er ook nog green hat hackers, blue hat hackers, red hat hackers en script kiddies.

Hoe gaat een hacker te werk?

Nu u een idee heeft van de verschillende soorten hackers, laten we eens kijken naar hoe hackers over het algemeen te werk gaan:

  1. Verkennen en verzamelen van informatie: hackers beginnen vaak met het verzamelen van informatie over het doelwit. Dit varieert van het identificeren van zwakke punten in de beveiliging tot het verkrijgen van inloggegevens of andere relevante gegevens.
  2. Scannen en detecteren van zwakke punten: na het verzamelen van informatie proberen hackers zwakke punten in het systeem te identificeren. Dit kan het zoeken naar bekende beveiligingslekken, het uitvoeren van scans of het proberen te raden van wachtwoorden omvatten.
  3. Exploiteren van kwetsbaarheden: zodra een hacker een zwak punt heeft geïdentificeerd, probeert hij het te exploiteren. Dit kan onder meer het binnendringen van het systeem, het installeren van malware of het stelen van gevoelige gegevens omvatten.
  4. Behoud van toegang: als een hacker eenmaal toegang heeft verkregen tot het doelsysteem, is het vaak van vitaal belang om die toegang te behouden. Dit kan het verbergen van sporen en het creëren van backdoors inhouden om later opnieuw toegang te krijgen. Voor de hacker is het belangrijk om voorzichtig en bedachtzaam te werk te gaan, en 10 stappen vooruit te denken.
  5. Doelen bereiken: hackers hebben verschillende doelen, afhankelijk van hun motieven. Dit kan variëren van het stelen van financiële gegevens tot het verstoren van services of het verspreiden van politieke boodschappen.

Beschermen tegen hackers

U kunt uzelf op verschillende manieren beschermen tegen hackers. Stel een tweetrapsverificatie in, waarbij u naast een wachtwoord een steeds wijzigende code ontvangt via een app. Installeer een wachtwoordmanager, zodat uw werknemers per website een uniek en sterk wachtwoord kunnen instellen. En zorg ervoor dat iedereen in het bedrijf zich bewust is van het nut en de noodzaak van cybersecurity, en hun eigen verantwoordelijkheid hierin.

Wilt u weten welke maatregelen u nog meer kunt nemen om uw bedrijf te beschermen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Security incident? Bel direct: 0318 762626

Wij staan 24/7 voor u klaar.