Eenvoudig en snel contact opnemen? T 0318-762620 E info@masero.nl

Nieuwe Europese Cyber Security richtlijn (NIS2)

Europese richtlijnen Cyber Security(NIS2)

De nieuwe Europese richtlijn NIS2 heeft als doel om de cybersecurity van de Europese Unie te verbeteren en de weerbaarheid tegen cyberdreigingen te versterken. Deze richtlijn stelt regels voor de beveiliging van netwerken en informatiesystemen voor zowel de publieke sector als voor bedrijven. Ook voor het MKB is NIS2 van belang.

Het MKB is vaak minder goed beveiligd dan grote bedrijven en daarom extra kwetsbaar voor cyberdreigingen. Cybercriminelen richten zich dan ook steeds vaker op deze doelgroep. NIS2 verplicht bedrijven om passende maatregelen te nemen om hun netwerken en informatiesystemen te beveiligen. Het is belangrijk dat bedrijven inzicht hebben in de risico’s en kwetsbaarheden van hun systemen en op basis daarvan de juiste maatregelen nemen.

Een van de maatregelen die bedrijven kunnen nemen is het implementeren van sterke wachtwoorden en het regelmatig wijzigen van deze wachtwoorden. Daarnaast is het belangrijk om software-updates tijdig uit te voeren om kwetsbaarheden te verhelpen en gevoelige informatie te versleutelen. Ook is het van belang dat bedrijven zorgen voor bewustwording onder hun medewerkers over cyberveiligheid

Voldoen aan de NIS2-richtlijn kan voor sommige bedrijven een uitdaging zijn. Het implementeren van de benodigde maatregelen kan kosten en tijd met zich meebrengen. Toch is het belangrijk om te investeren in cybersecurity om het risico op cyberaanvallen te minimaliseren. Een cyberaanval kan immers grote gevolgen hebben, zoals financiële schade, reputatieschade en het verlies van vertrouwelijke informatie.

Tot slot is het van belang dat bedrijven weten welke verplichtingen NIS2 met zich meebrengt en tijdig voldoen aan deze regels. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om hulp in te schakelen van een cybersecurity-specialist. Door te investeren in cybersecurity en te voldoen aan de NIS2-richtlijn, kunnen bedrijven hun systemen beter beveiligen en de kans op cyberaanvallen verkleinen.

 

Security incident? Bel direct: 0318 762626

Wij staan 24/7 voor u klaar.