Wat is het verschil tussen NIS2 en de eerste NIS-richtlijn?
NIS2 breidt het toepassingsgebied van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit naar een breder scala aan bedrijven en omvat strengere eisen. Bovendien bevat het verbeterde regels voor coördinatie tussen EU-lidstaten.
Is mijn MKB-bedrijf onderhevig aan NIS2?
NIS2 is van toepassing op een breed scala aan organisaties, waaronder "essentiële" en "belangrijke" dienstverleners. Of jouw bedrijf onder deze definities valt, hangt af van specifieke factoren zoals je activiteitensector, de grootte van je organisatie en de potentiële impact van een netwerk- of informatiebeveiligingsincident op je activiteiten.
Wat zijn de vereisten van NIS2?
NIS2 vereist dat bedrijven passende en evenredige technische en organisatorische maatregelen nemen om de beveiliging van hun netwerk- en informatiesystemen te waarborgen. Daarnaast moeten bedrijven incidenten melden die een significante impact hebben op de continuïteit van hun dienstverlening.
Wat gebeurt er als ik niet voldoe aan de NIS2-vereisten?
Niet-naleving van de NIS2-vereisten kan leiden tot sancties, waaronder aanzienlijke boetes. De exacte sancties variëren per EU-lidstaat.
Hoe kan ik voldoen aan de NIS2-vereisten?
Om te voldoen aan de NIS2-vereisten, moet je passende beveiligingsmaatregelen implementeren, een incidentresponsplan opstellen, periodieke beveiligingsaudits uitvoeren en incidenten melden. Schakel ons in om je hierbij te helpen.
Wanneer treedt NIS2 in werking?
De exacte datum waarop NIS2 in werking treedt, varieert per EU-lidstaat, aangezien lidstaten hun eigen wetten moeten aannemen om de richtlijn te implementeren. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de implementatie in jouw specifieke land.